skip to Main Content

Journal

01.05.20

Ka då ittepå?

Om du ikke var tydelig posisjonert før C-19, bør tida være inne for å gjøre dette nå.

Virus, smitte, pandemier, oljepris, finanskrise og alt annet faenskap er en del av den verden vi lever i. Ifølge Bill Gates sitt foredrag allerede i 2014 var han svært tydelig på at vi vet at disse situasjonene vil oppstå med jevne mellomrom. Også i fremtiden, men at ingen – absolutt ingen land i verden vil være forberedt om det skjer igjen.

Så står vi der med nisselua igjen og tas på senga med knapt ei fille rundt edle deler. La meg beskrive det slik; Under siste finans- eller var det oljekrise – husker ikke helt, stoppet oljeselskapene på norsk sokkel over natten alle investeringer. Samtlige norske kurs- og konferansehotell gikk på en smell med et jordskjelv av kanselleringer. Likeså ”maskineringsindustrien” i Stavanger. Det finnes bortimot et hundretalls av disse i det lokale markedet og alle er etablert i medgang. Alle hadde nok å gjøre og alt fra garasjer og løer på Jæren, gamle hermetikkfabrikker i sentrum ble fylt opp med store dreiebenker, automatiserte og digitalstyrte anlegg til millioner av kroner. Så smalt det og ingen var spesielt posisjonert som verken spesielle og/eller unike på noen måte. Hva skal da markedet ”velge på”..!? Pris! er svaret.

Pris er det mest valgte kriteriet når en vare, et merke eller en produsent ikke har noe spesielt å fare med. Produktene er helt like og det er på ingen måte noe som helst som skiller dem fra hverandre. Som differensierer.

Slik er det nå også. Viruset går løs på oss og markedet trekker seg unna. Ingen bruker tiden til å tenke tanken å gjøre en forskjell i et marked der det er mer enn nok å velge i. Selv i flykategorien er det mer enn nok å velge i. Norwegian, eller SAS. Hvem skal vi velge og hva er differensiatorene, driverne eller ”the unique proposition”..!?

Merkevarebygging handler om tre ting; Innsikt, differensiering og pris. Når flyplassen på Ibiza fokuserer på ”Party Party”, er det ikke sikkert vi liker det, men det er en tydeliggjøring av aspirasjonsretningen til øya og envalgt strategi. Når IKEA ber oss om å montere møblene selv, er det ikke alltid vi synes det er så moro, men vi forstår at vi sparer penger om vi gjør noe av jobben selv. Og når Apple frir til det emosjonelle er det ikke fordi intellektet ikke liker det, men fordi vi forstår at det er alternativet til det motsatte. Derfor endret disse på kategoriene, vår opplevelse og bruken av dem.

Så hva er din C-19 strategi..!?

28.10.19

 

Får jeg dere til i det minste å stille spørsmål og å la deg inspirere over de enorme mulighetene, til potensiale og gigantenes arena, er det plass for alle og som gjerne begynner i det små, bare du sikrer deg volum, så går det nesten på skinner og av seg selv.

I denne kategorien og innenfor marketing, er det ingen ende på ord og begreper og sjargonger, og som tar seg selv såpass høytidelig at de alle og hver for seg vil påberope seg å være den beste metoden for det meste. Det er ikke i min hensikt å beskrive alle disse, ei heller miksen mellom Internett og TV, Direct Mail og Mail, Chat eller Instagram, eller hva som er Inboand og/eller Facebooks fortreffelighet. Alt dette finnes på nettet og er lett tilgjengelig. Det er min hensikt å skissere strategisk tenkning i den nye markedog salgsrevolusjonen, og alvoret og dimensjonene Internett har skapt og hvordan gigantene driver dette vs vi som så vidt er kommet i gang. Min viktigste anbefaling til alle som ønsker å lykkes på nettet er at suksessen trenger en tenkning som jeg har lekt med tittelen til denne boka – nemlig ”KickassDotCom.”

Utdrag. Boka lanseres på Hegnar Forlag 2019/2020.

Back To Top